Składniki dla 4 osób:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- Szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
- Sól
Panierka:
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- Olej do smażenia
Przyrządzanie:
- Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, po czym zagnieść z masłem i żółtkami. (wersja studencka: pogniecione dobrze widelcem, bądź sitko z grubszymi oczkami i przeciskać łyżką xD) Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Z tak przygotowanego ciasta uformować wałek około dwu centymetrowej grubości i pokrajać go w cztery centymetrowe kawałki.
- Każdy krokiet zanurzyć najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na koniec w tartej bułce. Smażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor.
Uważajcie, żeby nie rozgotować ziemniaków, bo potem ciasto będzie się kruszyć. Czasami ciasto ładnie się 'ugniata' bez dodawania żółtek. Nie jest wtedy takie mokre.
Małe krokieciki są idealne jako przekąska przy oglądaniu TV :3
W środek można włożyć ogórka, kiełbasę, nadzienie z mięsa mielonego... cokolwiek :D taki 'krokiecik z niespodzianką' :3 Wszystko zależy od tego co macie w lodówce lub na co jest ochota :D
SMACZNEGO !
Sam :3
Zapomniałaś dopisać, od kogo masz ten świetny przepis :D
OdpowiedzUsuń